Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32025R0415

Kommissionens delegerede forordning (EU) 2025/415 af 13. december 2024 om supplerende regler til Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) 2023/1114 for så vidt angår reguleringsmæssige tekniske standarder vedrørende nærmere regler for tilpasning af kapitalgrundlagskrav samt minimumskrav til stresstestprogrammer for udstedere af aktivbaserede tokens eller e-pengetokens

C/2024/6908

EUT L, 2025/415, 24.3.2025, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg_del/2025/415/oj (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, GA, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

Legal status of the document In force

ELI: http://data.europa.eu/eli/reg_del/2025/415/oj

European flag

Den Europæiske Unions
Tidende

DA

L-udgaven


2025/415

24.3.2025

KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) 2025/415

af 13. december 2024

om supplerende regler til Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) 2023/1114 for så vidt angår reguleringsmæssige tekniske standarder vedrørende nærmere regler for tilpasning af kapitalgrundlagskrav samt minimumskrav til stresstestprogrammer for udstedere af aktivbaserede tokens eller e-pengetokens

(EØS-relevant tekst)

EUROPA-KOMMISSIONEN HAR —

under henvisning til traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde,

under henvisning til Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) 2023/1114 af 31. maj 2023 om markeder for kryptoaktiver og om ændring af forordning (EU) nr. 1093/2010 og (EU) nr. 1095/2010 og direktiv 2013/36/EU og (EU) 2019/1937 (1), særlig artikel 35, stk. 6, tredje afsnit, og

ud fra følgende betragtninger:

(1)

Kravene i artikel 35, stk. 3 og 5, i forordning (EU) 2023/1114 finder også anvendelse på e-pengeinstitutter, der udsteder signifikante e-pengetokens, jf. samme forordnings artikel 58, stk. 1, litra b), og, hvis det kræves af den kompetente myndighed i henhold til forordningens artikel 58, stk. 2, på e-pengeinstitutter, der udsteder e-pengetokens, som ikke er signifikante.

(2)

Ved vurderingen af de omstændigheder, der måtte nødvendiggøre et større kapitalgrundlag hos udstedere af aktivbaserede tokens eller e-pengetokens, bør de kompetente myndigheder tage hensyn til, hvilken indvirkning kuldsejlede tokens ville kunne have på den finansielle stabilitet, herunder storstilet indløsningsaktivitet, salg til ekstremt lave priser som følge af finansielle vanskeligheder med hensyn til reserver af aktiver eller hævninger af indskud, som potentielt ville kunne forårsage betydelige markedsforstyrrelser, mulige negative konsekvenser for finansiering og systemiske risici på tværs af det finansielle system.

(3)

Da aktivbaserede tokens og e-pengetokens og udstedere heraf er et nyere fænomen, findes der ikke noget universelt risikovurderingssystem. Når de kompetente myndigheder træffer beslutning om, hvorvidt der er grundlag for en forhøjelse af kapitalgrundlagskrav, bør de derfor foretage deres vurdering af de pågældende udstedere fra sag til sag på grundlag af en bred vurdering af alle de i artikel 35, stk. 3, i forordning (EU) 2023/1114 omhandlede relevante risikokriterier. Krav om en eventuel forhøjelse af kapitalgrundlagskravene bør være baseret på udstederspecifikke omstændigheder. Udstedere af aktivbaserede tokens eller e-pengetokens, der er omfattet af sådanne kapitalgrundlagskrav, bør altid være tilstrækkeligt kapitaliseret i forhold til de risici, de står over for. Ovennævnte brede vurdering og evaluering bør omfatte alle relevante historiske og aktuelle oplysninger. Generelt bør der kun kræves forhøjelser af kapitalgrundlagskrav, hvis der er en højere grad af risiko, som ikke allerede er dækket, og den pågældende udsteders foranstaltninger ikke på tilstrækkeligt effektiv vis mindsker disse risici.

(4)

Hvis en kompetent myndighed kræver en forhøjelse af kapitalgrundlagskravene for en udsteder af tokens, bør den frist, der gives for efterlevelse af kravet om forøgelsen, være så kort som muligt, idet udstedere, under anvendelse af en passende, effektiv risikostyring, altid bør være tilstrækkeligt kapitaliseret i forhold til de risici, de udsættes for.

(5)

Hvis en kompetent myndighed konkluderer, at risiciene ved, herunder volatiliteten for, en bestemt aktivbaseret token eller e-pengetoken ville kunne resultere i en væsentlig forværring af den pågældende udsteders finansielle situation eller påvirke dennes finansielle stabilitet, bør den kompetente myndighed fastsætte en kortere frist for den pågældende udsteder til at forøge kapitalgrundlaget.

(6)

For at sikre, at udstedere af aktivbaserede tokens eller e-pengetokens træffer forsvarlige risikostyringsbeslutninger, bør sådanne udstedere og deres respektive kompetente myndigheder forstå de finansielle og operationelle risici, der følger af øget anvendelse af aktivbaserede tokens eller e-pengetokens. De bør desuden tage hensyn til indbyrdes sammenhænge med økosystemet for udstedere af tokens mere generelt og den iboende indbyrdes forbundethed med den traditionelle finansielle sektor, som opstår i kraft af de reserver af aktiver, der besiddes. Det er derfor nødvendigt nærmere at præcisere, hvordan udstederes solvens- og likviditetsrisiko skal stresstestes.

(7)

Virkningen af den såkaldte »run-risk«, hvor en pludselig stigning i omfanget af indløsningsanmodninger for de pågældende tokens resulterer i brandsalg af de reserver af aktiver, der understøtter disse tokens, bør analyseres ved hjælp af likviditetsstresstest. Det er derfor bydende nødvendigt at fastsætte visse minimumskrav til likviditetsstresstest, bl.a. vedrørende ledelsesordninger, datainfrastruktur, risikokategorisering og hyppighed.

(8)

For at sikre, at resultaterne af stresstest forbliver relevante, bør solvensstresstesten gennemføres kvartalsvis for udstedere af signifikante aktivbaserede tokens eller e-pengetokens og halvårligt for udstedere af ikke-signifikante aktivbaserede tokens eller e-pengetokens. Likviditeten bør stresstestes hver måned.

(9)

Stresstestningen bør omfatte alvorlige, men plausible finansielle stressscenarier og ikke-finansielle stressscenarier såsom likviditetschok, kreditchok, rente- og valutakurschok, indløsningsrisici og drifts- og tredjepartschok. Derudover bør den sikre, at der er etableret interne ledelsesordninger og relevante datainfrastrukturer, som gør det muligt for udstedere af aktivbaserede tokens eller e-pengetokens og kompetente myndigheder at forstå de pågældende karakteristika, kvantificere risici og indsamle dokumentation for, at de pågældende udstedere løbende og effektivt fordeler og reducerer risici.

(10)

Som et vejledende princip bør der med stresstestprogrammer følges de samme regler og tilgange som dem, der gælder for stresstest af kreditinstitutter i henhold til Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2013/36/EU (2). I betragtning af at risiciene ved kryptoaktivaktiviteter, der udøves af andre udstedere af aktivbaserede tokens eller e-pengetokens end kreditinstitutter, adskiller sig fra dem, der knytter sig til kreditinstitutternes aktiviteter, er det imidlertid nødvendigt at inddele kryptoaktivaktiviteterne i forskellige risikokategorier med henblik på stresstestningen. Kategoriseringen af kryptoaktivaktiviteter og -risici burde desuden sikre, at det er muligt for udstederne af de pågældende tokens og de kompetente myndigheder at identificere alle funktioner, processer og aktører samt de dermed forbundne risici, herunder eventuelle miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige faktorer, og at identificere potentielle problemer eller risici. Formålet med at identificere disse elementer ville være at lette udarbejdelsen og allokeringen af specifikke risikoscenarier i overensstemmelse med den pågældende udsteders forskellige aktiviteter. Scenarierne bør være veldefinerede med henblik på kvantificering af deres potentielle virkninger, omfanget af potentielle tab og plausibilitetsintervallet for de enkelte specifikke risikoscenarier, der er identificeret. Den pågældende udsteder bør derfor, når den identificerer specifikke risici, angive tidshorisonten for stressscenariet, idet denne bør være tre år for solvensstresstest og op til et år for likviditetsstresstest.

(11)

Denne forordning er baseret på det udkast til reguleringsmæssige tekniske standarder, som Den Europæiske Banktilsynsmyndighed (EBA) har forelagt Kommissionen.

(12)

EBA har afholdt åbne offentlige høringer om udkastet til de reguleringsmæssige tekniske standarder, som denne forordning er baseret på, analyseret de potentielle omkostninger og fordele herved samt anmodet om rådgivning fra interessentgruppen for banker, som er nedsat i henhold artikel 37 i Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 1093/2010 (3) —

VEDTAGET DENNE FORORDNING:

Artikel 1

Anvendelsesområde

Denne forordning finder anvendelse på følgende udstedere af aktivbaserede tokens eller e-pengetokens:

a)

udstedere af aktivbaserede tokens

b)

e-pengeinstitutter, der udsteder signifikante e-pengetokens

c)

e-pengeinstitutter, der udsteder e-pengetokens, som ikke er signifikante, hvis det kræves af den kompetente myndighed i henhold til artikel 58, stk. 2, i forordning (EU) 2023/1114.

Artikel 2

Procedure

1.   Hjemlandets kompetente myndighed (»den kompetente myndighed«) forelægger en udsteder af aktivbaserede tokens eller e-pengetokens sit udkast til afgørelse om at kræve forøgelse af kapitalgrundlaget i henhold til artikel 35, stk. 3, i forordning (EU) 2023/1114 under behørig hensyntagen til de synspunkter, der fremsættes af den pågældende udsteder.

2.   Det skal i det i stk. 1 omhandlede udkast angives:

a)

hvilket beløb kapitalgrundlaget skal forhøjes med, og hvilken forhøjelse i procent der er tale om i forhold til den værdi af reserven af aktiver, der følger af anvendelsen af artikel 35, stk. 1, første afsnit, litra b), i forordning (EU) 2023/1114

b)

hvad der lægges til grund for, at der er tale om en højere grad af risiko

c)

hvorvidt den højere grad af risiko vil kunne have væsentlig indvirkning på udstederens finansielle situation eller på den finansielle stabilitet i det finansielle system som helhed

d)

hvorvidt den højere grad af risiko skyldes faktorer, som er uafhængige af den pågældende udsteders ledelses- eller forretningsmodel

e)

hvilken frist den pågældende udsteder har til at forøge sit kapitalgrundlag, jf. artikel 3.

3.   Udstederen af aktivbaserede tokens eller e-pengetokens skal fremsætte sine synspunkter vedrørende de i stk. 2 omhandlede elementer senest 25 arbejdsdage efter modtagelsen af udkastet.

4.   Den kompetente myndighed meddeler udstederen af aktivbaserede tokens eller e-pengetokens sin endelige afgørelse omfattende de i stk. 2 omhandlede elementer.

5.   Udstederen af aktivbaserede tokens eller e-pengetokens skal senest 25 arbejdsdage efter modtagelsen af den i stk. 4 omhandlede afgørelse forelægge den kompetente myndighed en detaljeret plan for, hvordan udstederens kapitalgrundlag skal forøges inden for den af den kompetente myndighed fastsatte frist. Planen skal indeholde følgende:

a)

tidsbundne skridt, specifikke foranstaltninger og procedurer til gennemførelse af forøgelsen inden for den fastsatte frist

b)

bekræftelse af, at den påtænkte anvendelse af kapitalgrundlagselementer og -instrumenter til efterlevelse af det forhøjede krav fuldt ud opfylder betingelserne i artikel 35, stk. 2, i forordning (EU) 2023/1114.

6.   Hvis fristen for gennemførelse af forøgelsen af kapitalgrundlaget, jf. artikel 3, er på over tre måneder, skal udstederen af aktivbaserede tokens eller e-pengetokens hver måned orientere de kompetente myndigheder om, hvordan gennemførelsen af planen skrider frem.

7.   Udstederen af aktivbaserede tokens eller e-pengetokens skal omgående underrette den kompetente myndighed, hvis et bestemt skridt eller en bestemt procedure ikke kan gennemføres inden for den fastsatte frist, jf. kravene i artikel 3.

8.   Den kompetente myndighed følger nøje planens gennemførelse.

9.   Er der oprettet et kollegium som omhandlet i artikel 119, stk. 1, i forordning (EU) 2023/1114, holder den kompetente myndighed Den Europæiske Banktilsynsmyndighed underrettet om alle oplysninger som omhandlet i stk. 2-8, herunder udkastet og den endelige afgørelse, planen og eventuelle relevante ajourføringer.

Artikel 3

Frister

1.   Uden at det berører stk. 2, fastsætter den kompetente myndighed en frist for udstederen af aktivbaserede tokens eller e-pengetokens for tilpasning til højere kapitalgrundlagskrav, på grundlag af den kompetente myndigheds vurdering, jf. artikel 35, stk. 3, i forordning (EU) 2023/1114, som ikke må overstige seks måneder fra meddelelsen af den endelige afgørelse som omhandlet i artikel 2, stk. 4.

2.   Den kompetente myndighed skal, når den fastsætter fristen for udstederen af aktivbaserede tokens eller e-pengetokens for tilpasning til højere kapitalgrundlagskrav, tage hensyn til enhver potentiel højere grad af risiko, som vil kunne have væsentlig indvirkning på den finansielle stabilitet i det finansielle system som helhed eller hos udstederen, samt eventuelle mangler ved den pågældende udsteders ledelses- eller forretningsmodel.

Artikel 4

Kriterier

Når den kompetente myndighed træffer afgørelse som omhandlet i artikel 35, stk. 3, i forordning (EU) 2023/1114, tager den hensyn til alle følgende risikovurderingskriterier:

a)

hvorvidt det er sandsynligt, at udstederen af aktivbaserede tokens eller e-pengetokens vil tilsidesætte kravene i artikel 34, stk. 1, 8 og 10, eller artikel 36-39 i forordning (EU) 2023/1114 inden for de næste 12 måneder, på grundlag af en vurdering af, om der er potentielle mangler eller svagheder hos udstederen af aktivbaserede tokens eller e-pengetokens for så vidt angår udstederens overholdelse af samtlige krav i artikel 34 og artikel 36-39 i forordning (EU) 2023/1114

b)

hvorvidt indløsning til pari- og markedsværdi er sikret under normale/stressede markedsforhold

c)

hvorvidt der er en øget risiko for en væsentlig forringelse af værdien af reserven af aktiver eller den finansielle situation hos udstederen af aktivbaserede tokens eller e-pengetokens

d)

hvorvidt der er en øget operationel risiko i tilknytning til systemer, herunder den underliggende distributed ledger, eller handelsplatforme, markedsinfrastruktur eller betalingssystemer, der anvendes til udstedelse eller overførsel af den pågældende token, eller i tilknytning til andre tredjepartsudbydere af kryptoaktivtjenester, f.eks. depotforvaltere, som de pågældende tokens eller reserven af aktiver kan være afhængige af.

Artikel 5

Udformning af stresstestprogrammer

1.   Udstedere af aktivbaserede tokens eller e-pengetokens skal sikre, at deres stresstestprogram er funktionsdygtigt og realistisk, og at de pågældende stresstest resulterer i informeret beslutningstagning på alle ledelsesniveauer om alle eksisterende og potentielle risici med væsentlig indvirkning på udstederens finansielle situation.

2.   Udstedere af aktivbaserede tokens eller e-pengetokens skal løbende gennemgå og evaluere deres stresstestprogram med henblik på at fastslå programmets effektivitet, robusthed og egnethed — både med hensyn til den pågældende udsteders egne risikokarakteristika og for så vidt angår risikokarakteristikaene ved de tokens, der udstedes, og holde programmet ajourført. Denne evaluering skal foretages hvert år og skal fuldt ud afspejle de eksterne og interne omstændigheder.

3.   Udstedere af aktivbaserede tokens eller e-pengetokens skal ved udformningen af stresstestprogrammet tage hensyn til alle følgende elementer:

a)

programmets effektivitet med hensyn til at nå de tilsigtede formål

b)

behovet for forbedringer

c)

de identificerede risikofaktorer, begrundelsen for og udformningen af relevante scenarier, modelantagelser og resultaternes følsomhed over for disse antagelser samt den rolle, ekspertvurderinger spiller med henblik på at sikre, at de ledsages af en velfunderet analyse

d)

modellens ydeevne, herunder med hensyn til »out-of-sample«-data, f.eks. data, der ikke er anvendt til modeludvikling

e)

hvordan man inkluderer potentielle negative solvens- og likviditetssløjfer

f)

hensigtsmæssigheden af gengivelsen af mulige indbyrdes sammenhænge mellem solvensstresstest og likviditetsstresstest

g)

feedback modtaget fra kompetente myndigheder i forbindelse med deres tilsynsrelaterede eller andre stresstest

h)

hensigtsmæssigheden af datainfrastrukturen (systemimplementering og datakvalitet)

i)

hvad der er en passende grad af inddragelse af den øverste ledelse og ledelsesorganet

j)

alle antagelser, herunder forretningsmæssige og/eller ledelsesmæssige antagelser, samt påtænkte ledelsestiltag, baseret på stresstestningens formål, type og resultater, bl.a. en vurdering af gennemførligheden af ledelsestiltag i stresssituationer og et foranderligt erhvervsklima

k)

tilstrækkeligheden af og gennemsigtigheden i den relevante dokumentation.

4.   Stresstestprogrammet skal være behørigt dokumenteret for alle typer stresstest, der gennemføres.

5.   Stresstestprogrammet skal evalueres på tværs af organisationen, f.eks. af risikoudvalget og interne revisorer. Også forretningsenheder, der ikke er ansvarlige for udformningen og anvendelsen af programmet, eller eksterne eksperter skal bidrage til vurderingen af denne proces under hensyntagen til den relevante sagkundskab på diverse områder.

6.   Udstedere af aktivbaserede tokens eller e-pengetokens skal, både i forbindelse med den indledende udformning af og som led i evalueringen af stresstestprogrammet, sikre, at der har fundet en effektiv dialog sted med inddragelse af eksperter fra alle udstederens forretningsområder, og at programmet og alle ajourføringer heraf er blevet behørigt gennemgået af udstederens øverste ledelse og ledelsesorgan, som også er ansvarlige for at overvåge gennemførelsen af og tilsynet med programmet.

Artikel 6

Type stresstest

1.   Udstedere af aktivbaserede tokens eller e-pengetokens skal gennemføre en solvensstresstest og en likviditetsstresstest.

2.   Solvensstresstesten skal give et billede af indvirkningen af visse udviklinger, herunder makro- eller mikroøkonomiske scenarier, på den samlede kapitalposition hos den pågældende udsteder af aktivbaserede tokens eller e-pengetokens, bl.a. på minimumskravene eller supplerende krav til udstederens kapitalgrundlag, ved at beregne udstederens kapitalressourcer og -krav, fremhæve udstederens sårbarheder og vurdere dens evne til at absorbere tab og indvirkningen på dens solvenspositioner.

3.   Likviditetsstresstesten skal give et billede af indvirkningen af visse udviklinger, herunder makro- eller mikroøkonomiske scenarier, fra et finansierings- og markedsrisikoperspektiv og chok for likviditeten af reserven af aktiver og for den samlede likviditetsposition hos udstederen af aktivbaserede tokens eller e-pengetokens, herunder med hensyn til minimumskravene eller supplerende likviditetskrav til udstederen.

4.   Stresstestmetodernes nærmere udformning, kompleksitet og detaljeringsgrad skal være passende i forhold til arten af den aktivbaserede token eller e-pengetoken, bl.a. mht. indløsningsrettighedernes art, omfang og størrelse samt kompleksiteten, koncentrationen og sammensætningen af udstederens reserve af aktiver.

Artikel 7

Minimumshyppighed for de forskellige stresstest

1.   Solvensstresstesten skal som minimum gennemføres kvartalsvis for udstedere af signifikante aktivbaserede tokens eller e-pengetokens og halvårligt for udstedere af ikke-signifikante aktivbaserede tokens eller e-pengetokens.

2.   Likviditetsstresstest skal som minimum gennemføres en gang om måneden for alle udstedere af aktivbaserede tokens eller e-pengetokens.

Artikel 8

Interne ledelsesordninger i forbindelse med stresstest

1.   Stresstestprogrammet hos en udsteder af aktivbaserede tokens eller e-pengetokens skal vedtages af udstederens ledelsesorgan, som er ansvarligt for programmets gennemførelse i overensstemmelse med denne forordning og forordning (EU) 2023/1114.

2.   Stresstestprogrammet skal omfatte en vurdering af, om medlemmerne af ledelsesorganet tilsammen besidder de(n) fornødne viden, kvalifikationer og erfaring til:

a)

fuldt ud at forstå stresssituationers indvirkning på udstederens samlede risikoprofil

b)

at sikre, at der er fordelt og tildelt klare ansvarsområder og tilstrækkelige ressourcer, bl.a. kvalificerede menneskelige ressourcer og IT-systemer, til gennemførelse af stresstestene

c)

aktivt at tage del i drøftelser med personale, der er involveret i stresstest, og med personer, til hvem der outsources opgaver vedrørende sådanne stresstest

d)

at udfordre de centrale modelantagelser, valget af scenarier og de antagelser, der lægges til grund for stresstestene, mere generelt

e)

at træffe beslutning om de nødvendige ledelsestiltag og drøfte dem med de kompetente myndigheder.

3.   Stresstestprogrammet skal udformes på en sådan måde, at det er muligt at gennemføre stresstest i overensstemmelse med udstederens relevante interne politikker og procedurer.

4.   Udstedere af aktivbaserede tokens eller e-pengetokens skal sikre, at alle elementer i stresstestprogrammet, herunder evalueringen af det, er behørigt dokumenteret og løbende ajourføres, i det omfang det er relevant, i de interne politikker og procedurer.

5.   Udstedere af aktivbaserede tokens eller e-pengetokens skal sikre, at udformningen af stresstestprogrammet omfatter effektiv kommunikation på tværs af forretningsområder og ledelsesniveauer med det formål at skabe øget bevidsthed, forbedre risikokulturen og sætte gang i drøftelser om eksisterende og potentielle risici samt om mulige ledelsestiltag.

6.   Stresstestprogrammet skal udformes som en integreret del af en udsteders risikostyringsramme. Stresstest skal udformes med henblik på at understøtte diverse forretningsmæssige beslutninger og processer samt strategisk planlægning. Der skal med strategiske beslutninger tages hensyn til de mangler, begrænsninger og sårbarheder, der er konstateret med stresstest.

7.   Resultaterne af stresstest skal bruges som input i processen med at fastlægge en udsteders risikovillighed og -grænser og skal bruges som et planlægningsværktøj til at bedømme effektiviteten af nye og eksisterende forretningsstrategier og til at vurdere den mulige indvirkning på kapitalgrundlaget og likviditeten.

Artikel 9

Relevant datainfrastruktur til stresstestprogrammer

1.   Udstedere af aktivbaserede tokens eller e-pengetokens skal sikre, at stresstestprogrammet understøttes af en passende og gennemsigtig datainfrastruktur.

2.   Udstedere af aktivbaserede tokens eller e-pengetokens skal sikre, at deres datainfrastruktur har den fornødne kapacitet til at dække de omfattende databehov for deres stresstestprogram, og at de har indført mekanismer, der sikrer, at de er i stand til løbende og konsekvent at gennemføre de planlagte stresstest i overensstemmelse med programmet.

3.   Udstedere af aktivbaserede tokens eller e-pengetokens skal sikre, at datainfrastrukturen giver mulighed for både fleksibilitet og et passende kvalitets- og kontrolniveau.

4.   Udstedere af aktivbaserede tokens eller e-pengetokens skal sikre, at deres datainfrastruktur er passende i forhold til deres størrelse, kompleksitet og risiko- og forretningsprofil og gør det muligt at gennemføre stresstest, der dækker alle væsentlige risici, som instituttet er udsat for.

5.   Udstedere af aktivbaserede tokens eller e-pengetokens skal afsætte tilstrækkelige menneskelige, finansielle og materielle ressourcer til at sikre en effektiv udvikling og vedligeholdelse af deres datainfrastruktur, herunder IT-systemer.

Artikel 10

Metodologi, fælles referenceparametre og antagelsers plausibilitet

1.   Udstedere af aktivbaserede tokens eller e-pengetokens skal identificere følgende kategorier af risici:

a)

risici for værdien, omsætteligheden, likviditeten, tilgængeligheden eller vekslingsmulighederne for de aktivbaserede tokens eller e-pengetokens og reserven af aktiver

b)

risici i tilknytning til systemer, herunder den underliggende distributed ledger eller anden teknologi, som den pågældende aktivbaserede token eller e-pengetoken beror på, eller handelsplatforme, markedsinfrastruktur eller betalingssystemer, der anvendes til udstedelse eller overførsel af de pågældende tokens

c)

risici i tilknytning til gennemførelse af aftaleforhold, som den pågældende udsteder har indgået med andre udstedere, udbydere af kryptoaktivtjenester, finansielle institutioner eller andre fysiske eller juridiske personer om udstedelse eller overførsel af tokens eller om etablering, forvaltning, deponering eller investering af reserven af aktiver, herunder enhver aftale, hvorved udstederen outsourcer opgaver.

2.   Med henblik på vurdering af de i stk. 1 omhandlede risici skal udstedere af aktivbaserede tokens eller e-pengetokens identificere specifikke risikoscenarier med udgangspunkt i historiske scenarier og/eller hypotetiske scenarier i relation til de forskellige risikokategorier, der er omhandlet i stk. 1.

3.   De i stk. 2 omhandlede specifikke risikoscenarier skal være veldefinerede, og deres potentielle virkninger skal kunne kvantificeres.

4.   Udstedere af aktivbaserede tokens eller e-pengetokens skal, når de identificerer de specifikke risici, arbejde med en tidshorisont på tre år for risikohændelser i tilknytning til solvensstresstesten og op til ét år for likviditetsstresstesten, angive, hvilket risikobehæftet aktiv der er tale om, og give en nærmere beskrivelse af risikoscenariet.

5.   Udstedere af aktivbaserede tokens eller e-pengetokens skal kvantificere eller foretage tilnærmelsesvise skøn over de identificerede stressscenariers alvorlighed og plausibilitet samt de potentielle tab i de respektive scenarier.

Artikel 11

Ikrafttræden

Denne forordning træder i kraft på tyvendedagen efter offentliggørelsen i Den Europæiske Unions Tidende.

Denne forordning er bindende i alle enkeltheder og gælder umiddelbart i hver medlemsstat.

Udfærdiget i Bruxelles, den 13. december 2024.

På Kommissionens vegne

Ursula VON DER LEYEN

Formand


(1)   EUT L 150 af 9.6.2023, s. 40, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2023/1114/oj.

(2)  Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2013/36/EU af 26. juni 2013 om adgang til at udøve virksomhed som kreditinstitut og om tilsyn med kreditinstitutter, om ændring af direktiv 2002/87/EF og om ophævelse af direktiv 2006/48/EF og 2006/49/EF (EUT L 176 af 27.6.2013, s. 338, ELI: http://data.europa.eu/eli/dir/2013/36/oj).

(3)  Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 1093/2010 af 24. november 2010 om oprettelse af en europæisk tilsynsmyndighed (Den Europæiske Banktilsynsmyndighed), om ændring af afgørelse nr. 716/2009/EF og om ophævelse af Kommissionens afgørelse 2009/78/EF (EUT L 331 af 15.12.2010, s. 12, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2010/1093/oj).


ELI: http://data.europa.eu/eli/reg_del/2025/415/oj

ISSN 1977-0634 (electronic edition)


Top
OSZAR »